Θερμοπληξία



Πολλά παιδιά και ενήλικες απολαμβάνουν την εξοχή και τις παραλίες τώρα το καλοκαίρι που ο καιρός είναι ζεστός και αναπτύσσουν μεγάλη σωματική δραστηριότητα κάτω απ’ τον καυτό ήλιο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις όπως η θερμοπληξία. Τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα επαρκούς θερμορύθμισης όπως έχουν οι ενήλικες, γεγονός που τα καθιστά πιο ευαίσθητα στη θερμική εξάντληση και την θερμοπληξία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ

- Αύξηση της θερμοκρασίας σώματος πάνω από 40 C
- Συμπτώματα δυσλειτουργίας ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα).
- Σύγχυση, σπασμοί, συναισθηματική αστάθεια, διαταραχές επιπέδου συνείδησης, διαταραχές συμπεριφοράς.
- Ζάλη
- Αδυναμία
- Κεφαλαλγία
- Ναυτία και εμετοί
- Διάρροια
- Αυξημένη καρδιακή συχνότητα
- Ταχύπνοια
- Ξηρό δέρμα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα παιδιά που έχουν αφυδάτωση, συσπάσεις των μυών (κράμπες) ή είναι εξαντλημένα, έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν θερμοπληξία.
1ον Σημεία αφυδάτωσης: Δίψα, ξηροστομία, ζάλη πονοκέφαλος, κακουχία.
2ον Μυϊκές συσπάσεις (κράμπες): Είναι επώδυνοι και έντονοι μυϊκοί σπασμοί που συμβαίνουν όταν τα παιδιά χάνουν μεγάλη ποσότητα υγρών και ηλεκτρολυτών από την εφίδρωση.
3ον Θερμική εξάντληση: Τα συμπτώματα είναι: αφυδάτωση, λιποθυμική διάθεση, ασυνέργεια κινήσεων, εφίδρωση, κράμπες, ναυτία, εμετοί, διάρροια και κεφαλαλγία.
Σε βαριές περιπτώσεις ηλίασης, τα συμπτώματα είναι ίδια με τα συμπτώματα της ιογενούς μηνιγγίτιδος. Έχει αποδειχθεί με εξετάσεις ότι ο εγκέφαλος παρουσιάζει οίδημα, υπεραιμία και μικρές αιμορρραγίες. Επομένως η βαριά ηλίαση είναι μιάς μορφής μηνιγγίτιδα της οποίας η αιτία είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει οργανικές βλάβες, ακόμα και θάνατο. Γι αυτό το λόγο είναι σημαντική η άμεση αντιμετώπιση και θεραπεία.
- Πρώτη κίνηση η μεταφορά παιδιού σε δροσερό και κλιματιζόμενο χώρο.

-Πρέπει να βοηθήσουμε άμεσα να αποβάλλει το παιδί θερμοκρασία από το σώμα του.
   Βγάζουμε όλα τα ρούχα.
   Εφαρμόζουμε στο σώμα βρεγμένες πετσέτες με κρύο νερό ή παγοκύστεις.
  Η εφαρμογή παγοκύστεων και κρύων πετσετών στις μασχάλες, στο λαιμό, στην πλάτη και στις βουβωνικές περιοχές, ψύχει τα παιδιά ταχύτατα,   επειδή σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται πολλά αιμοφόρα αγγεία.
-Χρήση ανεμιστήρων.
-Δεν επιτρέπεται στα παιδιά που έχουν θερμοπληξία να επιστρέψουν σε σπορ και άλλες δραστηριότητες πριν εξεταστούν από γιατρό.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η θερμοπληξία προλαμβάνεται με λήψη άφθονων υγρών πριν και μετά την άσκηση, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Ζυγίζοντας τα παιδιά πριν και μετά την σωματική άσκηση μπορούμε, να προσδιορίσουμε πόσο νερό έχει χαθεί με την εφίδρωση.
Χρειάζεται να πιούν τόση ποσότητα υγρών ώστε να επανέλθουν στο βάρος της αρχικής ζύγισης.
Μην δίνεται στα παιδιά αναψυκτικά με ανθρακικό καφέ η άλλα ποτά που περιέχουν καφεΐνη.
Τα παιδιά θα πρέπει να φορούν ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και να δροσίζονται με βρέξιμο του κεφαλιού και δροσερά επιθέματα.
Όταν υπάρχουν ιδιαίτερα ιατρικά προβλήματα και χρόνια χορήγηση φαρμάκων θα πρέπει να υπάρχει ιατρική συμβουλή σχετικά με την πρόληψη τις θερμοπληξίας επειδή πολλά φάρμακα προδιαθέτουν για θερμοπληξία.