Ιός Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV)



 

1)    ΠΟΙΟΝ ΑΦΟΡΑ ?

Ο ιός μπορεί να προσβάλλει τον καθένα από μας.

Και όμως ο ιός αυτός δεν ήταν γνωστός στην ιατρική κοινότητα μέχρι πριν λίγα χρόνια. Μόλις το 1999 ανακαλύφθηκε ότι ο αιτιολογικός παράγων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή για συντομία HPV.

2)    ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ ?

a). Πρέπει να πούμε εδώ ότι ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός και η μετάδοση γίνεται μέσω σεξουαλικών επαφών, οι οποίες όμως δεν είναι απαραίτητο να είναι ολοκληρωμένες. Αρκεί και η απλή επαφή των γεννητικών οργάνων δύο ατόμων, ενώ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των χεριών.

b). Πρέπει να τονίσουμε ότι ο HPV έχει την ικανότητα να παραμένει στο περιβάλλον για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και για αυτόν τον λόγο αν θέλετε να αποφύγετε μόλυνση από τον ιό, αποφύγετε την επαφή με επιφάνειες όπως δάπεδα σε δημόσιες τουαλέτες κ.λ.π.

c). Περιγεννητική μετάδοση. 

3). ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο HPV ?

 Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνει όσο αυξάνουν οι σεξουαλικοί σύντροφοι.

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις το 50 % των Ελληνίδων που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων της χώρας για τεστ Παπανικολάου είναι θετικές στον HPV.

Επίσης να τονίσουμε ότι όπως και πολλά άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ο HPV είναι σιωπηλός και δεν ανιχνεύεται χωρίς εξετάσεις, καθώς δεν εμφανίζει συμπτώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η λοίμωξη να μην θεραπεύεται και οι φορείς της να την μεταδίδουν, μολύνοντας τους σεξουαλικούς συντρόφους τους.

4). ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο HPV ?

O HPV θεωρείται σήμερα το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και ο ιός αυτός είναι υπεύθυνος για ένα μεγάλο φάσμα νοσημάτων συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου τραχήλου της μήτρας  που αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο σε νεαρές γυναίκες. Συγχρόνως διαπιστώθηκε ότι ο ιός αυτός ενοχοποιείται και για την πρόκληση του καρκίνου του αιδοίου, του κόλπου αλλά και των πολύ ενοχλητικών γεννητικών κονδυλωμάτων.  

5). ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΙΟΣ HPV ?

Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 100 τύποι του ιού HPV.  Όμως μια ομάδα από 30 με 40 μορφές του HPV μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής και μολύνουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μερικές μορφές του ιού που επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ η μόλυνση με τους επικίνδυνους ογκογενετικούς τύπους οδηγεί σε ενδοεπιθηλιακές  νεοπλασίες που είναι προκαρκινικές δυσπλασίες και ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο. Οι καλοήθεις τύποι ευθύνονται για γεννητικά κονδυλώματα. 

6). ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η τέλεια πρόληψη της λοίμωξης από HPV θεωρητικά είναι η αποχή.

Επίσης η μονογαμική σχέση με μη προσβεβλημένο σύντροφο.

Η χρήση προφυλακτικών μερική μόνο προστασία προσφέρει.

Η καλλίτερη πάντως λύση για την πρόληψη από τον HPV είναι ο εμβολιασμός.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι ένα εμβόλιο για να κυκλοφορήσει θα πρέπει να είναι πολύ αποτελεσματικό και ασφαλές.Όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου θα πρέπει να πούμε ότι σήμερα που μιλάμε έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως άνω των 70 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου και δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές παρενέργειες. Μπορεί να προκληθούν ήπιες τοπικές αντιδράσεις όπως τσούξιμο, πόνος, οίδημα, αίσθηση βάρους στο χέρι, πονοκέφαλος, ζαλάδες, εξάνθημα, μυαλγίες, παρενέργειες δηλαδή πού θεωρούνται αναμενόμενες σε όλα τα εμβόλια και δεν είναι σημαντικές. 

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΕΡ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 

Για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού προσυπογράφουν ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO), ο οργανισμός έγκρισης τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ο οργανισμός έγκρισης τροφίμων και φαρμάκων της Ευρώπης (ΕΜΕΑ), εθνικές επιτροπές εμβολιασμών όλων των Ευρωπαϊκών  χωρών, η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών της Ελλάδος και επίσης όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς που χορηγούν το εμβόλιο δωρεάν.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ: 

Οι συστάσεις της επιτροπής εμβολιασμών για την Ελλάδα είναι να γίνονται τα εμβόλια έναντι του HPV από ηλικίας 12 έως 26 ετών.

Πρωταρχική ηλικία εμβολιασμού: 12–15 ετών

Η ηλικίες αυτές είναι η καλλίτερη για τη η έφηβη προστατεύεται πριν έρθει σε επαφή με τον ιό και άρα προλαμβάνει έγκαιρα την λοίμωξη.

Επίσης στις ηλικίες αυτές ολοκληρώνεται ο βασικός εμβολιασμός για όλα τα σοβαρά νοσήματα και επίσης.

Στην ηλικία αυτή υπάρχει πολύ καλή ανοσολογική απάντηση στα εμβόλια με αποτέλεσμα τα καλλίτερα επίπεδα αντισωμάτων.

Για τις μεγαλύτερες ηλικίες , άμεσος εμβολιασμός έως την ηλικία των 26 ετών.

Ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιών είναι στην χώρα μας δωρεάν από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συμπερασματικά λοιπόν θα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι έχουμε όφελος από τον έγκαιρο εμβολιασμό έναντι του HPV διότι:

Η έφηβη προστατεύεται πλήρως για τους τύπους των ιών που περιέχουν τα εμβόλια.

Η έφηβη προστατεύεται από τις άμεσες συνέπειες της λοίμωξης που εμφανίζονται γρήγορα μετά την έναρξη των επαφών.

Το εμβόλιο έναντι του HPV περιλαμβάνεται μέσα στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών που φροντίζει με επίσημες οδηγίες για την υγεία των παιδιών και των εφήβων από όλες τις σοβαρές λοιμώξεις .

Βέβαια επειδή τα οφέλη του εμβολίου είναι μακροπρόθεσμα, φαίνεται ότι οι γονείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη το πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο αυτό.

Αυτό επίσης εξηγεί και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των κοριτσιών στην χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΓΟΡΙΩΝ 

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των αγοριών έναντι του HPV, παρά το ότι και τα αγόρια προσβάλλονται και κατόπιν μεταφέρουν τον ιό και σε άλλα κορίτσια, σίγουρα ο εμβολιασμός θα μπορούσε να σταματήσει την μετάδοση του ιού στο άλλο φύλλο και να προστατεύσει και τα ίδια τα αγόρια και από τα γεννητικά κονδυλώματα και να προστατεύσει από τις σπάνιες βεβαίως πιθανότητες καρκίνου του πέους και του πρωκτού.

Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών δεν έχει εντάξει τα αγόρια ακόμα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για οικονομικούς κυρίως λόγους.

 

 

Άρθρα