Τα μωρά μυρίζουν το μητρικό γάλα...



Μία πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση συσχέτισε την ποιότητα του μητρικού θηλασμού με τον αριθμό των αδένων στην περιοχή της θηλής του μαστού των γυναικών που μόλις γέννησαν.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λεχώνες με τον μεγαλύτερο αριθμό αδένων στην περιοχή γύρω από τη θηλή ήταν εκείνες που ξεκινούσαν τον θηλασμό νωρίτερα και αποτελεσματικότερα. Επιπλέον, τα μωρά τους είχαν μικρότερη ελάττωση βάρους τις πρώτες ημέρες και εντυπωσιακότερη αύξηση βάρους στη συνέχεια.

Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι οι αδένες που βρίσκονται γύρω από τη θηλή του μαστού δεν παράγουν γάλα, αλλά κάποιο άλλο υγρό, για το οποίο δεν γνωρίζουμε επαρκώς τον ρόλο που έχει στο θέμα του θηλασμού. Κάποιοι πιστεύουν ότι το υγρό αυτό χρησιμεύει ως λιπαντικό που προστατεύει τη θηλή από μικροτραυματισμούς.

Έχει ήδη αποδειχθεί ότι τα μωρά θηλάζουν καλύτερα όταν το στήθος δεν πλένεται πριν από τη χρήση! Η καινούργια έρευνα πιθανολογεί ότι το υγρό που παράγουν αυτοί οι αδένες έχει ιδιαίτερη οσμή η οποία έλκει τα βρέφη προς το στήθος.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι σύντομα θα εντοπίσουν τα ακριβή συστατικά της οσμής που προσελκύει τα βρέφη προς τον μητρικό θηλασμό. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει πολλά βρέφη, ιδιαίτερα τα πρόωρα, να μεταβούν πιο φυσιολογικά από τη διατροφή στη μονάδα προώρων στο στήθος της μητέρας.