Αριστερόχειρες; Εξυπνότεροι ή απλά διαφορετικοί;



Ο εγκέφαλος μας χωρίζεται σε δύο ημισφαίρια. Το δεξί θεωρείται το ημισφαίριο της φαντασίας και το αριστερό της λογικής. Στους δεξιόχειρες κυριαρχεί το αριστερό ημισφαίριο ενώ αντίστοιχα στους αριστερόχειρες το δεξί. Ένας δεξιόχειρας γράφει με το δεξί, κάνει όμως και όλες τις υπόλοιπες δουλείες του με το δεξί. Οι αριστερόχειρες αντίθετα είναι λίγοι αυτοί που πράττουν με τον αντίστοιχο τρόπο.

Οι περισσότεροι ενώ γράφουν με το αριστερό, κάνουν κάποιες άλλες εργασίες με το δεξί. (π.χ. κρατάνε την οδοντόβουρτσα με το δεξί, πίνουν τον καφέ τους με το δεξί). Σ’ αυτήν την περίπτωση λειτουργούν και τα δύο ημισφαίρια το ίδιο. Είναι λοιπόν μια ομάδα ανομοιογενής.

Η φήμη ότι είναι εξυπνότεροι δεν ισχύει, απλά χρησιμοποιούν διαφορετικά το μυαλό τους και «εκμεταλλεύονται» και τα δύο ημισφαίρια σύμφωνα με τους επιστήμονες του Australian National University. Γι αυτό πολλές φορές δυσκολεύονται να πάρουν μια απόφαση, γιατί αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια.

Σημαντική είναι η επίδοσή τους στα σπορ, όπως μποξ, πολεμικές τέχνες κλπ. και αυτό έχει μια λογική εξήγηση : Αφού η πλειονότητα των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες, οι αριστερόχειρες έχουν μάθει να ανταγωνίζονται με αυτούς. Αντίθετα οι δεξιόχειρες σπάνια συναντάνε αριστερόχειρες ώστε να έχουν μάθει να τους ανταγωνίζονται.

Το τι καθορίζει αν ένα άτομο εξελιχθεί σε αριστερόχειρα, εξαρτάται ακόμα και από τη θέση του μέσα στη μήτρα (την κλίση του ). Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσεις αν το μωρό σου θα γίνει αριστερόχειρας είναι να παρατηρήσεις την ώρα που κοιμάται από ποια μεριά έχει συνήθως γυρισμένο το κεφάλι του. Τα περισσότερα το έχουν δεξιά και γίνονται δεξιόχειρα, ενώ πολύ λίγα είναι εκείνα που γέρνουν προς την αριστερή πλευρά και γίνονται αριστερόχειρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ειδικούς.