Το άγχος είναι οικογενειακά "μεταδοτικό"



Άτυχοι κληρονόμοι φαίνεται πως είναι τα παιδιά γονέων με άγχος, μιας και οι τελευταίοι αφήνουν.... γονιδιακά "αποτυπώματα" στρες στα παιδιά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων. Το στρες που νιώθουν οι γονείς κατά τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών τους, μπορεί να αφήσει ίχνη διαρκείας στα γονίδια των παιδιών τους, είτε είναι αγόρια είτε κορίτσια.

Τα γενετικά αυτά ίχνη κρατούν μέχρι την εφηβεία και τελικά επηρεάζουν τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων των παιδιών στην ενήλικη ζωή τους. Με αυτό τον μηχανισμό, που ονομάζεται "επιγενετικός" στη βιολογία, τα πρώιμα άγχη των γονέων δημιουργούν μεταβολές στις οργανικές και τελικά στις ψυχολογικές λειτουργίες των παιδιών τους, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο British Columbia.

"Όλα παίζονται" στα 4 πρώτα χρόνια του παιδιού

Όσο μεγαλύτερο ήταν το στρες (κατάθλιψη, οικογενειακό άγχος, οικονομικά προβλήματα κ.α.) μεταξύ των γονέων κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια ζωής ενός παιδιού, τόσο μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό μεθυλίωσης στο DNA όταν πια το παιδί είχε γίνει έφηβος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Στη μεθυλίωση μια χημική ομάδα προσκολλάται σε τμήματα του DNA, λειτουργώντας ως "μοχλός" που μεταβάλλει την έκφραση και δράση ενός γονιδίου.

Μεγαλύτερη η επίδραση του μητρικού άγχους

Το στρες της μητέρας παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το άγχος του πατέρα τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια (το άγχος του πατέρα επηρεάζει κυρίως τα κορίτσια),σύμφωνα πάντα με τους Καναδούς ερευνητές.