Μητρικός Θηλασμός (Μ.Θ.)



 Ο Μ.Θ. έχει και πρακτικά και ψυχολογικά πλεονεκτήματα σε όσες μητέρες επιλέγουν αυτή τη μέθοδο σίτισης του βρέφους τους. Το μητρικό γάλα είναι το πιο κατάλληλο για τα βρέφη απ’ όλα τα γάλατα του εμπορίου επειδή είναι μοναδικό από την μάνα προς το παιδί της.

ΠΛΕΟΝΕΚΤHΜΑΤΑ (Μ.Θ.)

1ºν Το Μ.Γ. είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή στην κατάλληλη θερμοκρασία , δεν χρειάζεται χρόνος για προετοιμασία και είναι πάντα φρέσκο και ελεύθερο μικροβίων.
2ºν Η αλλεργία και η δυσανεξία που παρατηρούνται στα βρέφη που πίνουν γάλα αγελάδος , δεν παρατηρούνται στα παιδιά που θηλάζουν.
3ºν Το Μ.Γ. περιέχει αντισώματα έναντι ιών και μικροβίων σε σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις με αποτέλεσμα να προστατεύει τα βρέφη από μια σειρά λοιμώξεων .
4ºν Το Μ.Γ. προστατεύει από την σιδηροπενία και εξασφαλίζει επάρκεια βιταμινών για τους πρώτους μήνες ζωής.
5ον Μακροπρόθεσμα οφέλη από τον Μ.Θ. είναι οι μικρότερες πιθανότητες που έχει σαν ενήλικας να αναπτύξει σακχαρώδη διαβήτη , παχυσαρκία και νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος.
6ºν Τα ψυχολογικά πλεονεκτήματα του Μ.θ. είναι σημαντικά τόσο για την μάνα όσο και για το βρέφος. Ο Μ.Θ. δίνει την ευκαιρία να ενισχυθεί ο δεσμός μεταξύ μάνας και παιδιού

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Μ.Θ.

Για το υγιές τελειόμηνο νεογνό βασικά δεν υπάρχουν αντενδείξεις για μητρικό θηλασμό με την προϋπόθεση ότι το διαιτολόγιό της μητέρας περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και βιταμινών.
Απόλυτες αντενδείξεις εκ μέρους της μητέρας
Σηψαιμία
Εκλαμψία
Μεγάλη αιμορραγία
Ενεργός φυματίωση
Τυφοειδής πυρετός
Ελονοσία
Χρόνιος υποσιτισμός της μητέρας , χρήση ουσιών , βαριές ψυχώσεις της λοχείας.
Χειρουργικές επεμβάσεις στήθους , όπως πλαστικές σμίκρυνσης , που καταστρέφουν την δομή του μαστού.
Σχετική δυσκολία στο θηλασμό , χωρίς αυτό να αποτελεί αντένδειξη , έχουν μητέρες με εισολκή θηλών. Επίσης οι ραγάδες θηλών μπορεί να αποτελέσουν αιτία μαστίτιδος , επειδή οι θηλάζουσες αποφεύγουν τον επώδυνο θηλασμό από τον σύστοιχο μαστό.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Μερικές φορές όταν ο γιατρός δεν διαπιστώσει εγκαίρως μία κακή τεχνική θηλασμού τότε η προσπάθεια για Μ.Θ. οδηγείται σε αποτυχία.
Την ώρα του θηλασμού πρέπει το νεογέννητο να πεινάει , να είναι στεγνό , το περιβάλλον να είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο και να κρατιέται σε μία άνετη μισοκαθιστή στάση .
Η μητέρα επίσης πρέπει να αισθάνεται άνετα και να κάθεται σε μία χαμηλή πολυθρόνα και επίσης είναι καλό να ξεκουράζει τα πόδια της σε ένα χαμηλό σκαμνί .
Το βρέφος υποστηρίζεται με το ένα χέρι και το πρόσωπο του πρέπει να είναι αντίκρυ στο στήθος της μητέρας , ενώ με το άλλο χέρι ταυτόχρονα η μητέρα υποστηρίζει το στήθος της , έτσι ώστε η θηλή της να είναι εύκολα προσιτή από το στόμα του βρέφους και με τρόπο ώστε να μην αποφράσει την ρινική αναπνοή του βρέφους .
Μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχει ο Μ.Θ. όταν από τις πρώτες ημέρες της ζωής του νεογνού γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε το νεογνό να αισθάνεται άνετα κατά την διάρκεια της διαδικασίας θηλασμού. Αντιθέτως σταθερές οδηγίες και δύσκαμπτοι κανόνες , που δίνονται από διάφορους ‘’ειδικούς ‘’ , και τους οποίους , ειδικά οι αρχάριες μητέρες , προσπαθούν να εφαρμόζουν καλά και σώνει στο νεογνό , συνήθως οδηγούν σε αποτυχία του Μ.Θ.
Αντανακλαστικά του νεογνού που διευκολύνουν τον Μ.Θ.

1) Rooting reflex: Εκλύεται όταν ακουμπήσει στο μάγουλο τους μαλακό αντικείμενο. Σε μερικά νεογνά το εκλύει ακόμα και η οσμή του μητρικού γάλακτος.

2) Αντανακλαστικό θηλασμού: Ο θηλασμός είναι η διαδικασία πρόσληψης του γάλακτος από το στήθος της μητέρας.

3) Αντανακλαστικό της κατάποσης : Εκλύεται όταν μέσα στο στόμα του νεογνού υπάρχει γάλα που προέρχεται από τον θηλασμό.
Είναι γνωστό ότι τις πρώτες τρείς ημέρες ζωής , τα νεογνά μπορεί να μην αναζητούν έντονα την θηλή για να θηλάσουν , την 4η ημέρα όμως ζωηρεύουν και παρά την σχετική απώλεια βάρους, αρχίζουν να θηλάζουν ζωηρά.
Μόλις τελειώσει ο θηλασμός το βρέφος πρέπει να κρατιέται όρθιο πάνω στον ώμο της μητέρας και με ελαφρούς κραδασμούς στην πλάτη του , το βοηθούμε να βγάλει με ερυγή τον αέρα που έχει καταπιεί.
Πώς καταλαβαίνουμε αν το μητρικό γάλα επαρκεί.
Εάν το νεογνό νιώθει ικανοποίηση μετά το γεύμα , κοιμάται για δύο έως τέσσερις ώρες και κερδίζει βάρος τότε φαίνεται ότι έχουμε επάρκεια Μ.Γ.
Εάν το νεογνό θηλάζει αχόρταγα , αδειάζει πλήρως και τους δύο μαστούς , δεν κοιμάται ή ξυπνάει πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα , δείχνει ανικανοποίητο και δεν κερδίζει βάρος , τότε προφανώς το Μ.Γ. δεν επαρκεί .

Πριν αποφανθούμε ότι το Μ.Γ. δεν επαρκεί θα πρέπει να αποκλεισθούν τα ακόλουθα:
- Προβλήματα στην τεχνική του Μ.Θ.
- Παράγοντες εκ’ μέρους της μητέρας που μειώνουν την παραγωγή γάλακτος όπως: δίαιτες, υπερκόπωση, συναισθηματική πίεση.
- Παθολογικές αιτίες εκ μέρους του νεογνού όπως μεταβολικά νοσήματα ή σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.
Όταν υπάρχει πραγματική ανεπάρκεια Μ.Γ. τότε χορηγείται ξένο γάλα , είτε σαν συμπλήρωμα αμέσως μετά από κάθε μητρικό θηλασμό , είτε για αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων γευμάτων μητρικού γάλακτος.

ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ

Μετά τον έκτο μήνα ζωής και με την εισαγωγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους , τότε συνήθως ξεκινάει μια διαδικασία απογαλακτισμού εισάγοντας σταδιακά το ξένο γάλα. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνονται βαθμιαία όχι απότομα και δεν πρέπει να αποτελούν αιτία πίεσης και προστριβών μεταξύ βρέφους και μητέρας.