Ξεκινώντας το σχολείο



Εφθασε λοιπόν η πρώτη μέρα που το μωράκι μας μεγάλωσε και το ξυπνάμε χαρούμενοι πρωί–πρωί για τη πρώτη μέρα στο σχολείο. Κάτω από το χαμόγελο κρύβουμε την αγωνία μας για το πώς το παιδί θα αντιμετωπίσει το σχολείο και το καινούργιο περιβάλλον που μπορεί να είναι καθοριστικό για την υπόλοιπη σχολική ζωή.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ
Το σχολείο είναι ένας προγραμματισμένος μικρόκοσμος, με την ιεραρχία του και τις δομές του. Μια οργανωμένη κοινωνία μέσα στην οποία το παιδί πρέπει να ενταχθεί και να μάθει να λειτουργεί θετικά, τόσο για το δικό του καλό, όσο και για το καλό της ομάδας. Αυτή η μετάβαση είναι για τα περισσότερα παιδιά δύσκολη, είτε το δείχνουν φανερά είτε προσπαθούν να το κρύψουν.
Βέβαια, ο δάσκαλος είναι εκεί κυρίως γι’ αυτήν τη δουλειά, και δεν είναι τυχαίο που οι πιο έμπειροι δάσκαλοι παίρνουν συνήθως την πρώτη τάξη στο δημοτικό. Μπορείτε κι εσείς, ως γονιός να βοηθήσετε σ’ αυτό το στάδιο το έργο του δασκάλου. Μιλήστε του θετικά για άλλα παιδιά που θα συναντήσει και θα παίξει μαζί τους, και που θα είναι από δω και εμπρός <<η τάξη του>>. Eστιάστε στα παιδιά, μάλλον, και όχι τόσο στο δάσκαλο.
Ως γονιός γνωρίζεται την προσωπικότητα του παιδιού σας, ξέρετε αν είναι κοινωνικό ή εσωστρεφές, επιθετικό ή συνεργάσιμο. Ανάλογα με τις αδυναμίες του μιλήστε του για την αυριανή του τάξη, διαλύοντας τους πιθανούς του φόβους.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ
Δεν λέμε πως το σχολείο είναι αναγκαίο κακό. Αντίθετα τονίζουμε πως το σχολείο κάνουμε φίλους, παίζουμε, μαθαίνουμε ωραία πράγματα.
Δεν εκφράζουμε εξ αρχής τις προσδοκίες μας όσον αφορά τις μελλοντικές επιδόσεις του παιδιού.
Δεν μιλάμε προκαταβολικά για δυσκολίες ή τιμωρίες. Πολλοί γονείς, ταλαιπωρημένοι από υπερκινητικά ή ιδιαίτερα ζωηρά παιδιά, καταφεύγουν σε προειδοποιητικές απειλές. Περιγράφουν το δάσκαλο σαν μπαμπούλα που θα τιμωρήσει το παιδί για όλες τις αταξίες.
Δεν θεοποιούμε ούτε απαξιώνουμε το δάσκαλο.
. Μην προτρέπετε το παιδί να κάνει τον έξυπνο για να επιβληθεί εξ αρχής στην τάξη του. Μόνο αντιπαθητικά γίνονται τα παιδιά αυτά μέσα σε μια ομάδα, και είπαμε πως πρέπει κατά κύριο λόγο να βοηθήσετε το παιδί σας να δει τον εαυτό του ως μέρος της ομάδας.
. Μην αγοράστε ό, τι σας φαίνεται καλύτερο ή ακριβότερο. Η ζήλια δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί ένα μικρό παιδί να προκαλέσει. Δεν δημιουργεί έδαφος πρόσφορο για την ένταξή του στην ομάδα, που είναι και το ζητούμενο.
Φροντίστε με κάθε τρόπο το πρωινό ξύπνημα και η μετάβαση στο σχολείο την πρώτη μέρα να γίνουν χωρίς εκνευρισμό, βιασύνη ή προχειρότητα.
Τέλος, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας του ίδιου του παιδιού, φροντίστε να ενημερώσετε το σχολείο έγκαιρα.